Presa

Despre noi, în presă!

                                                       

”Tot anul se lucrează la ornamentele mate sau lucioase, pictate sau desenate cu pulbere ca de diamant, care îmbracă bradul de Sărbători. Globurile din sticlă pentru pomul de Crăciun sunt şi ele în criză. Românii nu le mai cumpără, deşi sunt fabricate în ţară, dar le preferă americanii, scandinavii şi italienii.


Nicolae Gheorghe ţine în flacăra arzătorului o bulă de sticlă cu două codiţe. Pe una dintre ele o desprinde, topind-o, şi o aruncă într-o cutie de lângă masa de lucru. Pe cealaltă o roteşte între degete aşteptând ca bula să-şi schimbe forma de la căldura flăcării. Atunci începe să sufle prin codiţa rămasă până când sticla devine un glob rotund şi atinge cele două sârme pe care le foloseşte ca instrument de măsură. Nicolae are 35 de ani şi de 10 ani suflă sticlă. A învăţat meseria de sticlar la fabrica de globuri la care lucrează şi acum, actuala Chris Team, fosta Oberon din Pucioasa (judeţul Dâmboviţa).

Comenzi de la IKEA

În 1996, când s-a deschis, fabrica avea opt angajaţi şi producea doar pentru piaţa internă. Un an mai târziu, afacerea începută de Florin Sârbu avea să se schimbe radical, datorită unui contract cu firma suedeză IKEA. Au primit comenzi uriaşe, dar au fost obligaţi la schimbări costisitoare: un spaţiu mai mare de producţie, condiţii mai bune pentru angajaţi, acreditări internaţionale. În anul 2000 ajunseseră cel mai mare producător de globuri din ţară, cu 400 de angajaţi şi comenzi de 1,5 milioane de euro numai de la IKEA, plus altele din Olanda şi din Germania.

Nicolae ştie să sufle globuri rotunde, în formă de clopoţei sau de lacrimă, dar şi vârfuri de pom. I-a luat doar trei luni să înveţe, pentru că i-a plăcut şi face totul instinctiv. „Se simte la mână când se înmoaie sticla."

De la sticlari, globurile ajung într-o cameră din spatele fabricii, la vopsit şi argintat. O soluţie specială se toarnă în balon prin codiţă, iar în contact cu apa fierbinte dintr-o chiuvetă se transformă într-o pojghiţă argintie ce îmbracă sticla. „Argintul dă strălucire vopselei. Asta dă frumuseţea globului", explică soţia lui Florin Sârbu, Cristina, cea care a preluat afacerea din 2006. „Dacă nu are argint, nu străluceşte. Şi nicio vopsea nu are argint în ea."

Probleme financiare

Fabrica din Pucioasa are şi un sistem de argintare propriu, brevetat în vremurile bune, când producea cel puţin un milion de globuri lunar. Dar vremurile bune s-au terminat cu cinci ani în urmă. Rata la creditul luat pentru a-şi putea extinde afacerea şi prăbuşirea dolarului - moneda în care făcuseră împrumutul - i-a îngropat în datorii. Familia Sârbu s-a asociat cu o companie americană, care n-a reuşit însă să scoată afacerea din criza la care au contribuit şi globurile chinezeşti din plastic, care începuseră să domine piaţa.

În 2006, fabrica s-a mutat înapoi în clădirea veche, în care funcţionează şi acum, locul de unde a început totul. A fost preluată de Cristina Sârbu, are 13 angajaţi şi produce cam 16.000 de globuri pe lună, doar pentru piaţa internă.

Eugenia Enache (46 de ani) vopseşte până la 2.000 de globuri pe zi. Argintate sau neargintate, femeia ia baloanele din sticlă, le scufundă în cazane cu vopsea şi le pune la uscat pe o masă, înfipte în codiţe.

Apoi vine rândul Silviei Cioroba (34 de ani) să le ia la pictat. Dintr-o cutie de iaurt trage cu gura aracet într-o pipetă pe care o foloseşte ca pe un creion: trasează pe globurile roşii linii curbe, care se întretaie ca nişte opturi. Apoi toarnă peste ele pulbere argintie, cu lingura, dintr-un lighean de plastic. Sclipiciul se lipeşte pe dungile desenate cu aracet.

La lucru ca la joacă

Niciunul dintre modelele pe care le face nu i se pare complicat, iar pe unele le-a şi botezat: „căline" pentru că seamănă cu frunzele de călin, „mărgăritare" după floarea cu acelaşi nume, „opturi" sau „inimioare". Cel mai greu de făcut sunt cele pe care a pictat peisaje, de iarnă, primăvară sau vară, pentru că le „ia de multe ori la mână" şi nu reuşeşte să termine mai mult de 50 într-o zi. Dar din cele cu model de aracet face şi 300 în opt ore de muncă. „E ca o joacă, chiar şi la sute de globuri pe zi. Îmi place şi nu mă plictisesc. Dacă-mi vine vreo idee, o fac", explică Silvia. Dar nu prea mai are timp acum de globurile migăloase.

„Din mofturi personalizate nu se scot bani", spune Cristina Sârbu. „Banii ies din producţia de serie." Chiar dacă în ultimii trei ani nu a mai investit în afacere şi nici n-a câştigat mai mult de un salariu lunar, Cristina Sârbu nu vrea să renunţe la fabrica de globuri. Acum caută o nişă pe piaţă, pentru că e convinsă că vom renunţa şi noi la plastic şi „ne vom întoarce la sticlă".

Ameninţarea chinezilor şi a crizei Globurile din plastic, inventate de chinezi, mai ieftine şi mai rezistente decât cele din sticlă, au stricat afacerile producătorilor români. Din 2001, magazinele şi supermarketurile autohtone le-au preferat celor din sticlă, iar fabricile româneşti au fost obligate să se reorienteze. În prezent există cinci astfel de fabrici care nu au mai mult de 30-40 de angajaţi şi produc în special pentru export.

Cristina Sârbu, directoarea fabricii din Pucioasa, a renunţat şi la comenzile din străinătate. „Era bine când vindeam afară, pentru că primeam avans. Dar preţurile nu erau mai bune, erau la fel ca în ţară, pentru că se negocia la sânge", explică Sârbu. Acum lucrează cu un singur lanţ de supermarketuri din ţară şi primeşte banii la 45 de zile de la livrare. Produce tot anul pentru a vinde aproximativ patru luni, din septembrie până în decembrie. Criza financiară şi-a lăsat şi ea amprenta, iar anul acesta vânzările au fost mai slabe decât în 2008.

SURSA
 

In vizita la Fabrica de Globulete din sticla de la Pucioasa

Alaturi de clasa Dariei, am participat la o excursie minunata cadou de Craciun pentru copii (din partea parintilor, evident).

Am plecat intr-o excursie organizata de Fabiola Turism. Printre altele, am vizitat Fabrica de globulete din sticla de la Pucioasa unde am aflat cat de usor se lucreaza acestea, insa ce rabdare iti trebuie si talent ca sa obtii ceva frumos si rezistent.

Ceea ce am aflat pentru voi sunt urmatoarele lucruri:

– sticla este adusa din Germania

– sclipiciul si produsele pentru decor sunt aduse din Taiwan

– sticla se modeleaza la caldura data de tevile de gaze

– globurile din sticla sunt introduse intr-un recipient care le da rezistenta si nuanta (interioara) de argintiu – sunt argintate

– apoi sunt introduse in vase cu vopsea speciala (rosu, albastru etc)

– dupa ce sunt uscate (foloseau o aeroterma), sunt transportate la masa unde sunt pictate

– globurile sunt personalizate cu ajutorul unor pensule subtiri, aracet si sclipici, respectiv creioane speciale

– sunt lasate sa se usuce inainte de a fi ambalate

– globurile de la Fabrica le puteti gasi in Kaufland si Cora (se pot comanda incepand cu luna mai a fiecarui an)

Copiii au avut ocazia, la final, sa isi decoreze propriile globuri pe care le-au luat acasa. De asemenea, au primit inca un glob pe care se afla numele fiecarui copil.

 

 

                                                                            

     www.globuri.com                                              contact@globuri.com

         0722314948 / 0245760545      

    SURSA